DAMn Food Waste huiskamer op plein in Zwolle!

Op 20 september is er 650 liter soep gekookt voor 2.500 gasten om zo aandacht te vragen voor voedselverspilling, Weest je dat 1/3 van het voeding dat in Holland wordt geproduceerd, verdwijnt in de vuilnisbak. Dit kan anders …

In 2013 was Lotte Sluiter, Foodguerrilla, gastspreker bij ons DuurSaam Café in Zwolle. Zij vertelde over de verschillende initiatieven, die bij hen in het platform zijn vertegenwoordigd. Ook vertelde zij enthousiast over de eerste editie DAMn Food Waste op het museumplein in Amsterdam, waaraan zij had meegewerkt. Initiatiefnemers voor DFW zijn Sebastiaan en Levie van Foodcabinet. Dit jaar ging dit festival on TOUR!

DAMN food waste

Voor de zomervakantie was er een geslaagde editie in Groningen en is een start gemaakt met de voorbereidingen voor een festival in Zwolle. Groenkapje was benaderd om campagne te voeren. In verband met promotie van andere groene activiteiten en events in Zwolle heeft zij Foodcabinet getipt op Martijn van Hese – Partij voor Cultuur. Zo heeft Map Renes in samenwerking met Natuur & Milieu Overijssel in eerste instantie een research gedaan naar initiatieven, die zich richten op voedselverspilling in de provincie Overijssel.

Damn food waste

In een later stadium is programma samengesteld voor dialoog, workshops en good mood. Zo heeft Groenkapje haar vaste DJ benaderd. Ome Funk en andere DJ’s van Soulclap Collectief hebben voor een good mood gezorgd door lovely tunes. Zo ontstond er een huiselijke sfeer op en om het Grote Kerkplein. Vooral ook doordat de Horeca Ondernemers aan het Grote Kerkplein ook mee hebben gewerkt. Zo is er bier over de datum geserveerd met de opbrengst voor een goed doel, wentelteefjes zijn er gebakken van oud brood van de Stadsbakker, ganzen bitterballen geserveerd door snackbar en pizza’s met groenten, die anders weggegooid zouden worden.

 

DAMN food waste

Groenkapje heeft recepten gedeeld en verzameld met als basis voedsel restjes. En ook de bezoekers in een setting “Nieuwe Aardappeleters” gefotografeerd. Zo ook alvast aandacht gevraagd voor BIKKNICK, aardappeldiner en pieper entertainment op 2 oktober. Om zo aandacht te besteden aan wereldvoedsel problematiek.

Zo is voedselverspilling 1 van de 5 grote problemen.