Duurzame Jury bij The Spotlight

Voor het beoordelen van de Afstudeer modeshow “ in the Spotlights”  heeft het Deltion College een Jury benaderd van Zwollenaren, die zich inzetten voor duurzame en circulaire mode. Map Renes en Renée van Cootwijk van het Zwolse Modeplatform “Mode Garde” en Roos Herder als regiomanager van de Dutch Sustainable Fashion Week in Zwolle. Goed om op te merken dat  duurzaamheid belangrijk is voor de moderichting van Deltion College. In de modeshow zijn mode items “Hacked by” te zien gemaakt van onverkoopbare / tweede hands kleding. 

Kwaliteiten van JURY

Sinds 2009 promoot Map Renes duurzame mode en leefstijl vanuit haar concepten Frisgroen en Groenkapje. Bij de opening shows van Dutch Sustainable Fashion Week in 2016 en 2017 heeft zij haar collectie “Waterzooi” en “Beautiful Garbage” geshowd in Amsterdam. Met haar modeservice ROKK on ROLL, mode op maat van zalmleer, wil zij andere mensen informeren over de werking van de circulaire economie en NoWaste. Vorig jaar heeft zij een oproep gedaan in Zwolle om samen te werken en aan te haken bij global of landelijke mode initiatieven. Met de Mode Garde, een Zwols duurzame modeplatform wil zij de aandacht voor duurzame mode luchtig opkloppen.

Renée van Cootwijk, Textiel chirurgijn en lid van de Mode Garde, zit ook in de Jury. Vanuit een oude Japanse traditie BORO hersteld zij oude jeans of maakt er nieuwe mode items van. Zij heeft een prachtige stropdassen collectie, Een unieke art / mode collectie, waarbij zij op verschillende manieren heeft experimenteert met stof en draad.

Derde Juylid is Roos Herder. Op het sSaxion heeft zij Textiel & Fashion Technologies gestudeerd. Tijdens haar minor in China heeft zij vele fabrieken bezocht en gezien hoe vervuilend en mensvriendelijk de textiel industrie is. Voor het lectoraat Smart Functional Materials van Saxion heeft Roos onderzoek gedaan naar het recyclen van katoen naar nieuw materiaal Saxcell. Dit jaar is zij regiomanager voor de Dutch Sustainable Fashion Week in oktober 2019 in Zwolle

Toekomstige modemakers

De mode opleiding van Deltion wil toekomstige modemakers opleiden en voorbereiden op veranderingen in de mode industrie. Duurzaamheid en circulair worden steeds belangrijker bij het maken van mode. In de modeshow waren creaties gemaakt van tweede hands of onverkochte kleding. Andere duurzaamheid aspect is om kleding op maat te maken. Of om kleding te herstellen en te vermaken. In de toekomst zal steeds meer behoefte zijn aan vakmanschap van de modemakers. Modemakers van de Toekomst!