Enschede Textielstad

Van oudsher heeft Enschede een textieltraditie. Tot de jaren ’70 van de vorige eeuw was Enschede één van de bruisende centra van de Europese textielindustrie. Helaas is dit door de productie in lageloon landen verdwenen. Daarmee zijn banen verdwenen en ging kennis en machines verloren.

Annemiek Koster wil hierin verandering brengen. Zij wil textiel terugbrengen naar Enschede, en van Enschede weer een textielstad maken. Een stad waar vakmensen, die het oude ambacht nog kennen, kennis en krachten bundelen met innovatieve pioniers. Textiel weer als exportproduct om trots op te zijn. Net als vroeger.  Annemieke is initiatiefnemer van Enschede textielstad. Door kennis, vakmanschap en innovatie te bundelen, wil zij lokaal en op een duurzame manier textiel produceren.

Textielstad Enschede

 

Duurzame, gerecyclede grondstoffen

Momenteel ontwikkelt Enschede Textielstad voor diverse merken en designers stoffen als chambray, canvas en meubelstoffen. Grondstoffen hiervoor zijn onder andere recycled denim, recycled katoen, recycled PET, Tencel, hennep en vlas. Als voorbeeld van de mogelijkheden is een kleine basiscollectie ontwikkeld. Bij Enschede Textielstad is de productie afgestemd op de vraag van de opdrachtgever. Samen kijken naar de eisen, die aan het product worden gesteld en zoeken daar een geschikt garen bij. Op deze manier ontstaat een duurzame stof, die lang meegaat of bij kleding lang gedragen kan worden.

Textielstad Enschede

Kleding

We dragen allemaal kleding, iedere dag. Kleding die ons warm houdt. Kleding die onze identiteit bepaalt. Kleding waarmee we willen uitstralen dat we bij een groep willen horen. Of ons daar juist tegen af willen zetten. Kleding voor vrije tijd, om in te sporten, voor op het werk of voor een feestelijk moment, zoals het Koninklijk bezoek! Op 26 september j.l. was de koning Willem Alexander op bezoek bij het jaarcongres 150 jaar Techniek in Twente. Hierbij heeft hij de kleine expo bezocht van Enschede textielstad.

Eerder & toekomst

Bij de modeshow “Talking Trash”, de openingsshow van de Dutch Sustainable Fashion Week 2017 is een stof gepresenteerd geweven met een circulaire garen van katoen afkomstig van afgekeurde tampons.

In de toekomst een circulaire stof laten weven bij Enschede Textielstad voor een eigen innovatieve modestof uit Zwolle. Ter promotie van circulair gebruik grondstoffen, werkgelegenheid, bewustzijn en community.