Fashion Revolution Salon

Op zondag 19 april waren goede Salon dialogen over eerlijke mode productie en het welzijn van de modemakers in de fabrieken in de lage loon landen. Als inleiding hebben verschillende gastsprekers verteld over hun Eerlijke Mode initiatieven zoals ‘De Sweater’ van Solidaridad, ‘Kiesduurzamemode’ door Urgenda en Fashion Design door Stichting Strawberries.

Deze organisaties zijn uitgenodigd door Map Renes, Groenkapje voor het pop up programma Fashion Revolution Salon in het Stedelijk Museum Zwolle. De host was Martijn van Hese, Partij voor Cultuur. De Salonbezoekers werden getrakteerd op een zangoptreden van de leerlingen van zangpedagoge Andrea Schuttevaer, die tevens was gevraagd om ambassadeur te zijn voor Eerlijke Mode. De jonge zangeressen droegen T-shirts van Dweezilsfriend en zongen songs passend bij het thema. Groenkapje team showde ambachtelijke producten van lokale MAAKers in een catwalk act. Naast de salondiallog was er in het weekeind ook een modeatelier, vertoning van films Fast Fashion & Slow Fashion en was een expo Eerlijke Mode Globe.

Fashion Revolution Salon

Gastsprekers Salon dialoog

Janet Mensink van Solidaridad vertelde over het project “De Sweater”. De gehele productie was in verschillende stappen te zien. Vanaf het zaaien van bio katoen tot verkopen van het kledingstuk. Matthijs Kettelerij van Urgenda vertelde over het initiatief “Kiesduurzamemode”. De aanleiding van het instorten van de modefabriek in Bangladesh twee jaar geleden. Hoe een reclamebureau hen heeft gesupport door een website te maken en het winnen van de NCR Charity Award. Ook heeft hij verteld over de mondiale actie Fashion Revolution Day. Op 24 april worden in 66 landen acties gevoerd voor betere werkomstandigheden voor de arbeiders in de modefabrieken in de lage lonen landen. Elizabeth Visser van de stichting Strawberries Fabrics vertelden over initiatieven in Mali, Laos en Bangladesh. In deze landen maken vrouwen mooie stoffen met unieke verf en weeftechnieken. Zo verdienen deze vrouwen tien keer meer voor hun werk. Van deze unieke stoffen worden jurken gemaakt volgens een ontwerp van Rianne de Witte.

Fashion Revolution

Het pop up programma Fashion Revolution Salon was bestemd voor de consument en in aanloop naar Fashion Revolution Day op 24 april 2015. Door de landelijke organisatie wordt op 23 april een Fashion Revolution Talk georganiseerd in de Meet Berlage in Amsterdam. Wereldwijd vinden in 66 landen acties plaats om aandacht te vragen voor betere werkomstandigheden voor de makers in de modefabrieken in de lage loon landen en om consumenten te informeren te inspireren om ecobewuste keuzes te maken bij aankoop van mode. Het is de tweede editie na het instorten van de modefabriek in Bangladesh in 2013. Ieder mens kan in actie komen, door mee te doen. Voor meer informatie zie Facebook FashionRevolutionNLD of FRISGROEN/Groenkapje.