Gezocht Mode Rebels

Ben jij een Mode Rebel? Lijkt het je leuk om samen met anderen een eigen denim collectie te maken? Jouw oude spijkerbroeken veranderen in een jasje, rok of rugtas. Het mode items een extra stoere look geven door graphics en/of boro. Als de collectie kompleet is, elkaar fotograferen voor een Lookbook. Als Mode Rebel ben je modemaker, model en rebel tegen fast fashion.

Mode Rebels groep
Fashion Rebels Renée, Serafina en Loes – foto Job Boersma

Wie, Wanneer en Waar?

Modeproject ‘Mode Rebels’ is voor tieners uit groep 8 en klas 1 en 2 van het voortgezetonderwijs. Zij gaan zelf mode ontwerpen, maken en decoreren samen met Zwolse creatieven en modemakers. Door de nieuwe corona regels kunnen maximaal 8 rebels van 12 jaar en ouder meedoen. Voor de 11 jarigen zijn er geen restricties. De pilot editie is gestart op zaterdag 19 september 2020.

Na de HERFST vakantie start een nieuwe groep. Data op zaterdag 24, 31 oktober en 7 november 2020. Tijd van 10.00 uur tot 13.00 uur. Lokatie is Focus, naaiatelier en leslokaal aan de Zerboltstraat te Zwolle. Financiele bijdrage is € 50,- voor 3 workshops en een mode item.

Programma

Naast het maken van modecollectie, zijn er ook gastsprekers, die vertellen over hun ervaring in het maken van mode. Samen kijken naar short filmpjes, praten over hoe je duurzaam om kan gaan met mode. ( ReThink, ReUse, RePair, ReMake). Het modeproject is een follow up van het e-magazine ECOPOLITAN. De inhoud van het magazine gaat ‘LIVE’. Enkele mensen, die hieraan hebben meegewerkt, komen persoonlijk hun verhaal vertellen. Zoals Janneke Honings van het modelabel J-Lab.3L, die gevolgd is naar India in de documentaire ‘Taking Justice’. Het e-magazine ECOPOLITAN is nu lesboek voor de Fashion Rebels.

Serafina is a Vintage Fashion Rebel. Foto Job Boersma

MODE REBELS

In Zwolle wonen verschillende Fashion Rebels, die ieder op hun eigenwijze rebelleren in de mode. 

  • Serafina van Damme, 11 jaar. Zij daagt zichzelf uit om één jaar geen nieuwe kleding te kopen. Op instagram plaatst zij foto’s van zichzelf in prachtige vintage kleding. Voor e-magazine Ecopolitan is zij geïnterviewd door Loes van der Haar.
  • Loes van der Haar, 19 jaar is dol op snuffelen bij de kringloopwinkels. Hier koopt zij tweedehands spijkerbroeken en herenshirts, die met elkaar samengevoegd een nieuwe look krijgen. Als stage opdracht heeft zij van oude jeans van Meike, 13 jaar een nieuw denim jasje gemaakt. Het idee is dat het kledingstuk meegroeit. Zodat Meike jaren plezier heeft van dit jasje. Zij is assistent bij dit remake modeproject.
  • Renée van Cootwijk, 58 jaar noemt zichzelf Textielchirurgijn. Oude jeans geeft zij een nieuwe look door Boro, een oude japanse textieltechniek. Scheuren bewerkt zij met extra denim en borduursteken. Zo hoef je geen afscheid te nemen van jouw lievelings spijkerbroek.
  • Map Renes, 62 jaar alias Groenkapje bedenkt acties om andere mensen uit de foute kleren te krijgen. Zij is een moderebel en een groene alleskunner. Om duurzame mode te promoten organiseert zij duurzame modeshows. Ook maakt zij mode van zalmhuid, een bijproduct van de zalm op ons bord. In 2016 en 2017 presenteerde zij haar zalmleren mode items in de modeshows van de Dutch Sustainable Fashion Week.
Fashion Rebels Lars, Serafina, Meike, Roos en Veerle. Foto Job Boersma.

Waarom?

In Coronatijd was het pijnlijk zichtbaar dat de Fast Fashion labels weinig respect hebben voor de modemakers. Mode orders zijn geannuleerd en niet betaald. Ook gingen mensen opruimen en was de oproep om geen kleding in de kledingcontainers te doen. Er was een enorme overschot aan kleding, die de sorteerbedrijven niet konden verwerken. Schrijnend was het verhaal van Sympany, die ontdekte dat kinderen onze oude kleding selecteerden. Dan nog niet gesproken over de hoeveelheid water, die nodig is om een nieuwe jeans te maken (7.000 liter). De verf-en chemische stoffen, die in het water komen. Dit alles bij elkaar vraagt om een andere modeproductie en een andere leefstijl. De VN heeft 17 Sustainable Development Goals, allen duurzame doelen voor een betere wereld, opgesteld. Bij dit modeproject kijken we naar welke goals van toepassing zijn bij het maken van mode. Meer weten? Lees het gratis e-magazine ECOPOLITAN.

Daarom gaan de Mode Rebels samen aan de slag. “de Kleren van de Koning” zijn gemaakt van oude jeans, zelf DIY mode maken, unieke kleding door unieke jou gemaakt, mode als vorm van zelfexpressie, maken maakt blij, Fast Fashion is zo ouderwets. Tijd om te gaan rebelleren in Mode!

Aanmelden

ALLE MODE REBELLEN VERZAMELEN!

Stuur een mail naar hallo@groenkapje.nl
In verband met zomervakantie reageert Groenkapje traag.

Recente Berichten

Alles heeft zijn prijs
26 november 2020
Samen Sneller Duurzaam
Sneller samen duurzaam
26 oktober 2020
Fashion Rebels actie sdg’s
17 september 2020

Wat we doen

van katoen geven groenkapje
Future of Fashion Show
dag van de duurzaamheid 2010
Upcycle Netl_Catwalk_Groenkapje
Green fair
Internationale Vrouwendag 02
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Modeshow Puurfair

Twitter