HNST, circulaire denim

Lancering nieuw jeanscollectie HNST! Met zijn circulair label HNST (Honest) wil Tom Duhoux een ‘radicaal andere jeans’ op de markt brengen. De jeanscollectie is gemaakt van denimdoek  dat bestaat uit 56% gerecycleerde denim, 23 % katoen en 21% Tencel (restproduct uit de houtindustrie).

Eerder werkte Tom Duhoux voor een adviesbureau op het gebied van duurzaamheid. Binnen 1 jaar heeft hij zijn circulaire modelabel ontwikkeld. Samen met ontwerpster Elle Robinson en productiepartners creëerde Duhoux een eerste collectie bestaande uit acht items:

  • vrouwen : een tuinbroek, 3 jeansmodellen en een spijkerjas
  • mannen : 3 broeken.

De jeansstof is gemaakt van uitsluitend hernieuwbare en natuurlijke materialen, met het momenteel maximale haalbare percentage aan gerecycleerde grondstoffen.

Kleuring

Binnen de textielindustrie is het kleurproces van jeans namelijk een van de allergrootste vervuilers. De kleding van het doek is belangrijk voor de radicaal andere jeans van HNST. Het kleuren gebeurt door middel van Smart-Indigo TM, waarbij elektrocellen worden ingezet om het indigopoeder op de jeansvezels te fixeren. Op deze wijze is er geen gebruik van chemische stoffen.

Circulair

Voor elk draadje, elke knoop en ieder label van de 8 mode items heeft HNST gekozen voor een circulaire oplossing en dat voornamelijk binnen de Europese grenzen. Zoals

  • stikgaren Cradle to Cradle – gemaakt van 100%  biologische afbreekbaar polyester.
  • binnenzakken van katoen van oude witte t-shirts mede ontwikkeld door Texperium uit Haaksbergen.
  • herbruikbare knoop.
  • label van biologische afbreekbaar, papierachtig materiaal.

Het idee is dat de HNST jeans een circulair leven kan leiden door ze na jaren gebruik weer terug te krijgen. Wie de jeans inlevert aan HNST, krijgt een korting van € 15,- op de aankoop van een nieuw exemplaar!

Partners die hebben bijgedragen aan de tot standkoning van HNST zijn:

A Stad Antwerpen, Provincie Antwerpen, Vlaanderen circulair, Pinkeye, De Collectie, Opnieuw & Co, Texperium, Textielstad Enschede, ESG en Italdenim.

Vanaf 22 maart 2018 is de collectie te koop via Letsbehonest. Prijzen variëren van €130,- t/m € 199,-.