Koffie moment met de Wethouder

Een koffie moment met de Zwolse wethouder Monique Schuttenbeld als start van een de Dutch Sustainable Fashion Week in Zwolle. Een ronde tafelgesprek met diverse Zwollenaren, die allen op een authentieke wijze actief zijn voor eerlijke en duurzame mode.

De andere hoofdgast was Janet Mensink. Zij is projectmanager bij de internationale organisatie, Sustainable Apparel Coalition uit San Francisco en voorheen werkzaam bij Solidaridad. Jarenlang zet Janet zich in om de modeketen te verbeteren. Het onderwerp van deze talk was “Global & Local ” Fashion.

Koffie moment Wethouder

Koffie moment Wethouder

Zwols modeplatform

Het was een open gesprek waarbij iedereen zijn of haar kwaliteit en ervaring inbracht op het gebied van duurzame mode, lokale retail klimaat, bekendheid van duurzame mode bij de Zwolse consument. Over de promotie activiteiten vanuit Frisgroen en Groenkapje in Zwolle en landelijk, het introduceren van landelijke initiatieven op het gebied van duurzaamheid in Zwolle.

Mode als kapstok om de verschillende global goals aan te duiden. Aandacht voor de sociale aspecten van de modemakers in de lage lonen landen. Belasting van het milieu en de hoeveelheid water, die een katoenplant nodig heeft voor een T-shirt of Jeans. Beter is om naar een mode industrie te gaan, die materialen opnieuw worden gebruikt. Aandacht vragen voor minder verspilling in de mode. Dit versus het consumeren waarbij steeds opnieuw een nieuwe look en de prijs bepalend zijn. Het kopen van goedkope fast fashion of de bewuste keuze van slow fashion die met respect voor mens, dier en milieu is geproduceerd.

Op weg naar een andere economie zoals de donut economie of een circulaire economie! In de toekomst vanuit een samenwerking duurzame mode te maken, te ruilen, te huren, te verkopen. Op naar een Zwols circulair modeproduct.

Samen van Katoen geven

Follow up is de duurzame modeshow op de Dag van de Duurzaamheid, 10.10.18. Een initiatief van student Pien Gerards en docent Ferna Jalink van Windesheim Honours College te Zwolle. Bij de showproductie was er een Zwolse samenwerking met andere Koffie drinkers “Van Katoen geven”.

Voor de Zomer is Map Renes gestart met koffiemomenten met mensen vanuit een horizontale samenleving in Zwolle. Hierbij heeft zij een ‘call to action’ gedaan voor de Dutch Sustainable Fashion Week ( 5 t/m 14 oktober) en de Dag van de Duurzaamheid op 10.10.18. Een Zwols programma is ontstaan.

Waarom?

Voor vele mensen is nog onbekend dat de mode industrie de tweede vervuiler is na de olie industrie. Tijd om hier verandering in te brengen voor een betere wereld. Samen andere Zwollenaren enthousiasmeren voor duurzame mode. Aandacht vragen en in de toekomst creativiteit & kwaliteiten bundelen voor local & global fashion. Samen van Katoen te geven door samen een Zwolse product te maken. Volgende actie is samen MODE Showen op de Dag van de Duurzaamheid, 10.10.18 in Zwolle!