Als er iemand is die alles weet over modestoffen is dat Anton Luiken. Vanuit de techniek volgt hij de innovaties van nieuwe materialen. Hij is werkzaam geweest bij TNO en heeft nu een eigen onderneming Alcon Advies. Voor de agenda Circulaire Textiel van de provincie Overijssel schrijft hij samen met andere bedrijven, scholen en organisaties uit de regio een agenda. Bij de meeting Circles van 16 januari j.l. heeft hij een presentatie gegeven en bezoekers meegenomen in de wereld van textiel.

Mode power met Anton Luiken

Power & Garde Koffie!

Een koffiemoment met Anton Luiken in Zwolle. Dit voor een persoonlijke kennismaking en voor een presentatie van het project “de Blauwe Loper” in Zwolle. Vanuit de Mode Garde schoven ook RenĂ©e van Cootwijk en Karin van Oosten aan. Mooi om vanuit techniek en creativiteit over de toekomstige mode van gedachten te wisselen. Het was een optimistisch gesprek met aandacht voor verschillende mogelijkheden / opties. De techniek om van oud materiaal een beter materiaal te maken, is nu al mogelijk. Bijvoorbeeld de innovatieve stof Saxcell van Hogeschool Saxion.

Showtime

Naast het vervaardigen, ontdekken van nieuwe materialen is het ook nodig om deze innovatieve materialen vorm te geven. Zoals bijvoorbeeld de stof van Annemieke Koster – Enschede Textielstad, waarin zij katoen van afgekeurde tampons heeft verwerkt in een weefsel. Dit heeft zij gepresenteerd in de modeshow “Talking Trash”, de kick off show van DSFW 2017 in Amsterdam. Waarbij afval het materiaal was voor de mode on the catwalk.

Aandacht generen

Het idee van “de Blauwe Loper” is om aandacht te generen voor andere vorm van consumptie en het anders produceren vanuit circulariteit. SUPER als we in 2020 het Textiel JAAR kunnen organiseren met diverse activiteiten in de regio’s van de provincie Overijssel.

Opnieuw samen kwaliteiten bundelen om samen circulaire mode te laten circuleren.