Platform ModeGarde

Zwolse modepioniers bundelen krachten met platform ModeGarde.

ModeGarde is een nieuwe samenwerking dat de aandacht voor eerlijke, duurzame en circulaire mode wil opkloppen. Samen lucht geven of wel promotie maken voor een positieve impact op mensen, maatschappij en de aarde. Het modeplatform doet dat met onderscheidende merkverhalen in de mode, creatieve concepten en modepromotie- acties. Met het starten van de ModeGarde willen de oprichters Karin van Oosten, Janneke Honings, Renée van Cootwijk, Dorien Bolhuis en Map Renes andere Zwollenaren goed kleden.

Goed mode maken

Goed mode maken is een belangrijke drijfveer voor de modemakers van de ModeGarde platform. Renes: “De modemakers willen andere Zwollenaren aansporen om zich goed te kleden en informeren over hoe een groene garderobe op te bouwen.” Van Oosten: “Met onze mode willen we de klanten bewust maken van anders om te gaan met kleding.” Alle modepioniers hebben bij hun mode een goed oprecht verhaal, zij staan ergens voor en durven een statement te maken.”

Ontstaan

Bij een koffie ontmoeting van de Zwolse modemakers met de wethouder Monique Schuttenbeld bij de Dutch Sustainable Fashion Week in Zwolle, is het idee geopperd om een Modeplatform te starten. Samen promotie-activiteiten te organiseren, elkaar te supporten als duurzaam, creatief modemaker, gebruik te maken van elkaars kwaliteit en samen een circulaire modecollectie vorm te geven.
Sinds 2009 heeft Map Renes verschillende acties bedacht om andere Zwollenaren te enthousiasmeren voor een duurzame leefstijl en eerlijke mode vanuit haar initiatieven Frisgroen en Groenkapje. Zij is enthousiast om nu samen met andere modemakers de krachten te bundelen en samen te rebelleren. Samen duurzame mode in Zwolle op de kaart zetten zoals dit te zien was bij de wedstrijd Future Fashion Pioniers van VPRO Tegenlicht.

JURK

Volgende gezamenlijke mode actie is een variant op het TV programma “Jurk van je Leven”. Het idee is om het komende jaar diverse “Jurken” op maat te maken voor Zwolse toonaangevende vrouwen. Karin van Oosten is de eerste modemaker, die een jurk gaat maken voor de wethouder Monique Schuttenbeld. Uiteindelijk ontstaat er een mooie gevarieerde JURK collectie voor op een Catwalk. Ook is er een aanvraag van een Zwols koor voor het stylen voor een outfit vanuit circulariteit.

Over ModeGarde

ModeGarde is een duurzaam modeplatform dat Zwollenaren wil enthousiasmeren voor duurzame- en circulaire mode. Om positieve impact te maken op mensen, maatschappij en de aarde. De mode industrie is na de olie industrie de tweede vervuilende industrie. Iedere modepionier benadert de mode op een eigen authentieke wijze met aandacht voor de mens, materiaal, tijdsduur verlengen en circulair gebruik. In het platform zitten Karin van Oosten – Naailab, Janneke Honings van modelabel J-LAB3L, Dorien Bolhuis – modelabel Sophi Lou, Renée van Cootwijk Textielchirurgijn en Map Renes – modeservice. De Zwolse ModeGarde wil ook in verbinding zijn met provinciale- en landelijke modemakers.