Slow koffie: de cafetière

Oké, ik zal het maar gelijk eerlijk opbiechten: eigenlijk dronk ik vrijwel nooit koffie voor ik op mijn nieuwe werkplek terechtkwam. Het was losse thee wat bij ons thuis de klok sloeg. Maar nu gaat sinds kort de wereld van de koffie open – en die blijkt niet minder interessant te zijn dan die van de thee!

Ook met de term ‘slow koffie’ kreeg ik hier te maken: eigenlijk gewoon een mooie naam voor ‘ouderwetse’ filterkoffies of andere zetmethodes waarbij de koffie de tijd krijgt om zijn smaak af te geven, in plaats van de twintig tot dertig seconden die het heeft bij het zetten van een espresso met een espressoapparaat. Ook de cafetière is zo’n ‘langzame’ zetmethode. En voor iedereen die ‘m nog niet kent, nu een kleine uiteenzetting.

Slow Coffee

De cafetière, ook wel de klassieke pers of drukpot genoemd, is een glazen kan met een metalen filter. Om ‘m te gebruiken, haal je de deksel waar het filter aan vastzit eerst uit de kan. Je doet de koffie in de kan en schenkt hier vervolgens heet water bij. Even roeren en je plaatst de deksel terug. Na een minuut of drie wachten druk je de zuiger langzaam naar beneden (laat één, hoogstens twee vingers het werk doen, te veel druk geeft prut in de koffie) en inschenken!

Maar wat is eigenlijk het verschil met een papieren filter, je gebruikt nu immers ook een filter, maar dan van metaal? Dat klopt, toch is er wel een wezenlijk verschil.

SlowCoffee02_groenkapje

Smaaktonen

In de cafetière komen koffie en water direct met elkaar in contact, wat een ‘pure’ koffie geeft: alles wat in de oorspronkelijke boon zit, proef je en komt zo tot zijn recht. De koffie is voller en rijker. De smaaktonen die een specifieke boon door zijn afkomst in zich heeft – bijvoorbeeld Zuid-Amerikaanse chocolade, nootachtige tonen – komen meer naar voren. Als het water door een papieren filter loopt, houdt dit filter aroma en smaak tegen. Dat geeft dus een andere koffie.

Thuis werd tijdens een blinde test tussen de cafetière en het filterapparaat unaniem voor de cafetière gestemd. De koffie werd romiger, minder zuur en voller bevonden.

Een mooi compliment voor een gemakkelijk bruikbare (en eigenlijk helemaal niet zo tijdrovende) zetmethode. Absoluut het proberen waard!

Voor de cafetière heb je grofgemalen koffie nodig. Doe er dus geen filtermaling in, dan loop het filter vol.