Tijdloze outfit voor Carla Dik

Vandaag op Prinsjesdag draagt Carla Dik opnieuw bijzondere kleding gemaakt door Nederlandse ontwerpers. Deze keer koos zij als basis een rok uit haar eigen kledingkast. De tijdloze rok van Irma Borgsteede is gestyled met een houten armband van Jolanda Doornbos en een zalmleren clutch van Map Renes. Beide mode accessoires hebben een eigen verhaal.

Zalmleren tas

Carla Dik heeft Map Renes benaderd voor een zalmleren tas. Tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week in 2016 hebben zij elkaar ontmoet bij de Circulair Fashion Show. Als fashion designer presenteerde Map Renes haar modecollectie van zalmleer. Met haar modeservice ROKK on ROLL maakt zij mode op maat en wil zij het verhaal uit te rollen van #NoWaste en de werking van circulaire economie. Naast het maken van mode per opdracht, is het ook mogelijk om zalmleren mode items te lenen voor speciale gebeurtenissen zoals Prinsjesdag.  

Speciaal voor Carla Dik heeft zij een bijpassende tas gemaakt voorbij de rok van Irma Borgsteede. Het decoratieve stiksel op de rok was het uitgangspunt voor de vorm van de enveloptas. Voor Prinsjesdag leent Carla Dik de tas voor één dag. Passend bij de circulaire economie betaalt Carla voor het gebruik van de tas en niet voor het bezit. Zo is het mogelijk om de tas opnieuw uit te lenen of te verkopen. Op den duur is er de optie om het materiaal opnieuw vorm te geven.

Houten armband

Op Facebook stelde kunstenaar Jolanda Doornbos de vraag welke politica op Prinsjesdag haar armband wil dragen. Bekenden van Carla Dik hebben haar getagd en was er een connectie. Jolanda maakt houten sieraden van bomen uit haar woonplaats Zwolle, die anders door de versnipperaar zouden gaan. De vorm, een driehoek, staat symbool voor de relatie tussen de politiek, de burger en de ’casus’ waarvoor een oplossing moet komen. De armband is gemaakt van Amerikaanse eik en kastanje omgezaagd door Binthout mobiele zagerij.

Andere duurzame looks

Bij eerdere Prinsjesdag editie heeft Carla Dik ook duurzame mode gedragen zoals een kimono met zeewier, Staphorster klederdracht ‘restyled’, een jurk van gerecyclede spijkerbroeken, een mantelpak van PET-flessen, een ‘uniform’-jurk van gerecyclede marinierskleding, een tuniek van visnetten en een rok met leer van treinbanken.

Volgens Carla Dik is de rode draad voor haar Prinsjesdag outfit ‘minder verspilling’. Volgens haar is dat heel hard nodig. De gemiddelde Nederlander heeft 173 kledingstukken in de kast  hangen, welke gemiddeld 7 keer worden gedragen. Steeds meer kleding heeft een slechtere kwaliteit en is daardoor een wegwerpproduct geworden. Dat geeft een enorme verspilling, waardoor een enorme textiel afvalberg ontstaat.

Vandaar dat Carla Dik kiest voor minder kleding met een betere kwaliteit, die lang mee gaat en eerlijk is geproduceerd. Gelijk als Groenkapje hoopt zij dat ook andere mensen ecobewuste keuzes maken. Ofwel samen leven op aarde met respect voor mens, dier en milieu.