Feestje voor Groenkapje! Tijdreizen met expert van groene wensen, podium voor Sociaal Ondernemen en Mode als communicatiemiddel.

Map Renes bij Club Cele

Groenkapje was te gast op eigen duurzaam feest! Op 10.10.19 samen de tiende editie “Dag van de Duurzaamheid” vieren in Zwolle. Map Renes, alias Groenkapje is nieuwsgierig naar de trends in duurzaamheid. Zijn er nu nieuwe trends te signaleren voor in de toekomst? Aandacht voor sociaal ondernemen.

Wat is er NU?

Een expert op het gebied van duurzame initiatieven is Ineke van Zanten – Greenwish en woonachtig in Zwolle. Tien jaar geleden was zij betrokken bij de eerste editie Dag van de Duurzaamheid in Zwolle. Voor Map Renes een goede moment om Ineke van Zanten te vragen om hoofdgast te zijn bij programma “Back to the Future”. Zelf te gast als programma maker bij de redactie van Club Cele.

Voor Duurzame Dinsdag heeft Greenwish een analyse gemaakt van de 522 inzendingen van het Duurzame koffertje. Op dinsdag 3 september j.l. is het koffertje overhandigd aan de Haagse Politiek met als doel hen te inspireren. Het overkoepelende thema voor 2019 is Klimaat. Trends zijn biodiversiteit, water, circulaire economie, mode & textiel.

Greenwish visie

De afgelopen 16 jaar zijn ruim 1.500 groene wensen voorbij gekomen bij Greenwish. Als intermediair hebben zij project “Ideale Kompas” ontwikkeld om mensen met een groen, duurzaam idee te linken aan een financier en/of investeerder. Het is opvallend dat initiatiefnemers een andere taal spreken dan Politici en Financiers. Die vaak vanuit een lineaire economie een idee van een Sociaal ondernemer benaderen. Haar advies is om in te calculeren dat een idee soms mislukt. De expertise van Ineke van Zanten was een inspiratie voor de Zwolse politici, die aanwezig waren op deze speciale Club Cele meeting. Betreft het thema mode is Greenwish het idee voor Kledingbibliotheken aan het monitoren. Dat betekent o.a. dat modemakers kwaliteitskleren gaan maken. Als voorspelling voor de modetoekomst zullen we mode gaan lenen. 

Sociaal ondernemen

In het programma een ronde tafel gesprek met Liedewij de Graaf – IK-circu-Leer, Karin van Oosten – NaaiLAB en Evianne Beijeman – Foster. In gesprek vertelde zij ieder over hoe hun idee is ontstaan, waar zij tegen aanlopen en wat hun wensen en verwachtingen zijn. Door de ondernemen kunnen oorspronkelijke ideeën meegroeien. In eerste instantie was het schrijven van leerplannen voor duurzaamheid het verdienmodel van IK-circu-LEER. Nu ontvangt Liedewij de Graaf financiēle waardering voor de begeleidende adviesgesprekken. Waar Karin van Oosten en partner Greetje van ….  tegen aanlopen is een aankooppunt voor het aandragen van de doelgroep voor hun kleermakersopleiding. Tot slot heeft Evianne Bijemans de bezoekers getipt op de tweede Social Impact Day op 19 november in Zwolle.

JURK

10 Jurken om te vertellen over hoe duurzaam omgaan met kleding. Het is een idee van de Mode Garde, Zwolse Duurzame mode ondernemers. Speciaal voor vier generaties Zwollenaar zijn “Jurken” gemaakt of gestyled. Als voorbeeld en inspiratie voor andere Zwollenaren om duurzamer om te gaan met kleding. Binnenkort een bericht specifiek over dit project op de Groenkapje site. Even geduld aub…..

BEDANKT

  • Redactie Club Cele & Zwolse Theaters voor de gastvrijheid.
  • Sander Wageman voor moderator zijn.
  • Sprekers en gasten voor jullie ZIJN!
  • Mooie afsluiter Dag van de Duurzaamheid.