Bij de Dutch Design Week was ook een presentatie van Enschede Textielstad. Dit is een initiatief van Annemieke Koster. Voor de eerste keer heb ik haar ontmoet bij de afvalmodeshow “Talking Trash”, de openingsshow van de Dutch Sustainable Fashion Week in 2017.

Hiervoor had zij een stof geweven met een circulaire, katoenen draad gemaakt van katoen van afgekeurde tampons. Zelf heb ik mode items van natural zalmhuid gepresenteerd met als titel Beautiful Garbage. Op een andere manier kijken naar afval en anders produceren.

Textielstad

Enschede Textielstad

Tot de 70 er jaren van de vorige eeuw was Enschede toonaangevend in produceren van textiel. Helaas is dit door productie te verplaatsen naar lage lonen landen gestopt. Hiermee zijn banen verdwenen, vakmanschap en kennis van de machines. Het doel van Annemieke is om hier weer leven in te blazen. Samen met opdrachtgevers een circulaire stof weven passend bij gebruik van product. Ofwel een duurzame, innovatieve stoffen. Bij het Textiel museum in Tilburg heeft zij kennis opgedaan op het gebied van weven. Nu bezit zij eigen weefmachines voor stofbreedte 150 cm. Voor bredere stoffen kan zij gebruik maken van machines van …. in Enschede.

Blauwe stof

Voor de blauwe loper is het idee om van oude spijkerbroeken, die zijn verzamelt in Zwolle, een circulaire denimstof te maken. Vandaar even op de koffie bij Annemieke om haar hierover te vertellen en te informeren naar de mogelijkheden. Er zijn TIG mogelijkheden op het gebied van patronen, kleur gebruik en samenstelling van draden. Bij de tentoonstelling was al een mooie, blauwe stof voorradig. De espresso smaakte naar meer.

wordt vervolgd …