Innovatieve landbouw in zeecontainers

De Urban Smart Farm  maakt gebruik van zeecontainers om in meerdere lagen kruiden, groenten, vissen en schaaldieren op een duurzame manier te kweken in de stad. Het is een Gents initiatief, dat de Korte Keten wedstrijd 2015 van Gent Klimaatstad heeft gewonnen.

Urban Smart Farm brengt het gezonde boerenverstand samen met hi-tech onder één dak. Door gebruik te maken van aquaponics, kunstlicht en natuurlijk voer is er één gesloten systeem om kraakverse groenten, vis en schaaldieren te produceren. Dit is een oplossing / antwoord op de uitdagingen zoals verstedelijking, bedreiging visbestanden, food miles en waterverbruik. Samen met de Universiteit Gent is er een proefopstelling van Urban Smart Farm gemaakt in gebruikte zeecontainers, welke in zomer 2016 was te zien bij Dok Gent.

urban smart farm

Oplossing voor de volgende uitdagingen zoals:

Wereldwijde verstedelijking
Er leven meer mensen in de stad dan op het platteland en de urbanisatie neemt nog toe toe. In Gent verwachten we de komende jaren een bevolkingsaangroei van 10%.

Visbestanden bedreigd.
Visbestanden zijn bedreigd en de vraag (naar proteïnen) neemt toe. Duurzame teelt van vissen onder gecontroleerde omstandigheden vermindert de druk op de natuurlijke visbestanden.

Food Miles
Ons voedsel legt vaak heel wat kilometers af voor het op ons bord terecht komt. We vervreemden van ons voedsel maar tegelijkertijd verwachten we authenticiteit en duurzaamheid.

Water
Traditionele landbouw verduurzaamt maar blijft veel water gebruiken. Aquaponics, de teelt van groenten en vissen in één ecosysteem, vermindert het waterverbruik aanzienlijk.

Groenkapje heeft een rondleiding gehad en vind het een mooi innovatief idee.