Warmetruiendag

Verwarm jezelf, niet de wereld; met dit motto melden elk jaar weer honderdduizenden Nederlanders zich actief aan voor Warmetruiendag. Want wist je dat we met éen graad lager maar liefst 6% CO2 en 6% energie besparen? En als we dit allemaal samen doen kunnen we op éen dag het jaarverbruik van drie Waddeneilanden besparen. Kortom:samen hebben we impact, en dát is waar we met Warmetruiendag voor gaan.

De Wereld van Warmetruiendag ontketent de kracht van het collectief en is van iedereen: van mensen die de thermostaat lager zetten of hun huizen isoleren tot mensen die samen een windmolen kopen: de Wereld van Warmetruiendag is Power to the People. Warmetruiendag zet daarbij energiebesparing – en de belangrijkste factor daarbij: wijzelf, de mens – in het zonnetje. In 2050 willen we een schone energievoorziening: hoe ziet dat eruit? Warmetruiendag zet nú energiebesparing op 1 en onderzoekt de schone energievoorzieningen van de toekomst. En… de schoonste energie is natuurlijk de energie die je niet gebruikt.

Kortom: zet die verwarming lager, trek een extra warme trui aan en deel je klimaatoplossingen op de kaart, zet je actie of lievelings warme truiverhaal op social media, en doe mee! En wil je meer lezen, weten, inspiratie? Check dan vooral de interviews op de site en de linkjes hieronder.

DE CIJFERS

Warmetruiendag is de vrolijkste én grootste klimaatactie van Nederland: check de infographic over het enorm energiebesparingspotentieel dat we samen hebben. De cijfers: als heel Nederland op Warmetruiendag één graadje minder warm stookt, bespaart dat al 3,3 miljoen kubieke meter gas en 6,3 miljoen kilo CO₂. Een heel stookseizoen een graad lager stoken, komt neer op een besparing van 1 megaton CO2. Dat is bijna 30 procent van de CO2-reductie die Nederland in 2030 in de gebouwde omgeving wil realiseren. En samen enthousiasmeren we nog meer mensenom energie te besparen. Daarbij gaat 1 op de 5 mensen na deelname aan Warmetruiendag bewuster om met energie. Zie het onderzoek dat we in 2016 hiernaar deden en dit voorbeeld van de Universiteit van Tilburg ter illustratie. En… wist je dat ons CO2 budget bijna op is? Deze infographic van de Volkskrant illustreert dit. Daarbij is er juist veel energie te besparen bij het verwarmen van woningen, kantoren en scholen want wereldwijd gaat bijna 40% van onze energie naar het verwarmen ervan. Onnodig, aldus onderzoekers van de Universiteit van Cambridge, maar liefst 70% van de energie -wereldwijd- kunnen we besparen door slimmer met energie om te gaan!

DE ORGANISATIE

We vieren feest, want op 7 februari is alweer de 14e verjaardag van Warmetruiendag! Inmiddels deden ruim 2,2 miljoen mensen mee: bekende eerdere deelnemers zijn bijvoorbeeld Prinses Laurentien, de NS, Donald Duck, de provincie Groningen, Waterschap Rivierenland, de Universiteit van Maastricht, gemeente Haarlem, (basis)scholen in het hele land en vele vele anderen. En zelfs in het buitenland doen mensen mee: president Obama trok in het Witte Huis zijn trui aan voor Warmetruiendag! Klimaatverbond Nederland is de Nederlandse initiatiefnemer van Warmetruiendag; zij organiseert deze actie sinds 2007. Warmetruiendag wordt jaarlijks op of rond 16 februari georganiseerd, zo vieren we de ‘verjaardag’ van de inwerkingtreding van het Kyotoprotocol, het eerste wereldwijde klimaatverdrag. De campagne loopt dit jaar van 17 oktober 2019 tot en met vrijdag 7 februari 2020. Ons motto: ‘verwarm elkaar, niet de wereld!’.

SCHONE ENERGIE; #HOEDAN?!

Nederland wil in 2050 energievoorzieningen die helemaal geen CO2 uitstoten, zo heeft de politiek dit jaar vastgelegd in de klimaatwet. Met de Wereld van Warmetruiendag kaarten we aan welke vragen we hiervoor moeten beantwoorden. Gaan we voor hightech of voor slim? Gaan we CO2 opruimen of uitstoot voorkomen? Gaan we voor eigen dak eerst of voor ‘power to the people’? Energiebesparing blijft belangrijk – of leggen we al onze polders vol met zonnepanelen?

Hieronder verkennen we een aantal scenario’s en dilemma’s. Ook een scenario delen? Laat het ons weten! Dat kan via info@warmetruiendag.nl of door je verhalen te delen op de kaart.

Recente Berichten

Kunstwerk Ecopolitan bestellen
27 juni 2020
cover ecopolitan
ECOPOLITAN #1
14 mei 2020
Elements of Freedom
16 april 2020

Wat we doen

van katoen geven groenkapje
Future of Fashion Show
dag van de duurzaamheid 2010
Upcycle Netl_Catwalk_Groenkapje
Green fair
Internationale Vrouwendag 02
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Modeshow Puurfair

Twitter

  • Posted withregram • @Cibap Student Marit Ziegler maakte deze toffe sieraden van zalmleer! Zij loopt nu stage bij Gr… https://t.co/tVUuH837KI 72 days ago
  • RT @urgenda: Wanneer beseffen we dat we een revolutie moeten doormaken? Een brief aan alle Nederlanders: Klimaatverandering bedreigt het vo… 156 days ago