Waterzooi zwemt rond DSFW

De modecollectie “Waterzooi” vormgegeven door Map Renes is te zien bij de twee shows in de Dutch Substainable Fashion Week in Amsterdam. De tijdloze mode is gemaakt van zalmhuid, restafval van de vis. Van 7 t/m 16 oktober 2016 is de derde editie van de Dutch Substainable Fashion Week om aandacht te vragen voor mode, die op een goede wijze is geproduceerd. Het is een landelijk initiatief van GoodBrandz in samenwerking met Urgenda – Kiesduurzamemode, InRetail en Euretco. Bij de DSFW modeshows is aandacht voor circulaire en innovatieve materialen voor duurzame mode.

In 2012 is de Zwolse Map Renes al geattendeerd op zalmhuid door Thecla Bodewes, Scheepswerf Bodewes. Voor wie zij de eerste jurk op maat heeft gemaakt. Zalmleer is een alternatief voor runderleer en past bij de duurzame insteek om het gehele beest te gebruiken. In dit geval de vis van vin tot staart.

Waterzooi

Waarom?

Ondanks mondiale acties en landelijke politieke bemoeienis gaat het verduurzamen van de modeproductie traag. Het is de consument, die aan zet is om te kiezen voor goed geproduceerde kleding, gemaakt met respect voor mens, dier en milieu. Bij Map Renes is onbegrip als de consument kickt op het kopen van goedkope kleding. Volgens haar geeft het kopen van fair fashion een blijer gevoel. EN een mens is dubbel op zo mooi in eerlijke mode!

In 2009 organiseerde Map Renes haar eerste editie FRISGROEN mode-en leefstijlfeest in poppodium Hedon. Haar doel was om andere Zwollenaren te enthousiasmeren om ook ecobewuste keuzes te maken. Volgens haar is de economische crisis als een wolk voor duurzaamheid geschoven. Helaas zijn er andere belangen, die bepalend zijn voor de komst van niet eerlijke mode winkels in Zwolle. Dit is lastig voor haar en haar Groenkapje team om te accepteren.

Na podium te bieden aan andere duurzame modelabels, winkels en andere duurzame initiatieven, staat nu haar eigen modecollectie in de spotlight. Op 7 oktober is “Waterzooi” mode te zien bij de Circulair Fashion Show in WTC. Op 10 oktober, de dag van de Duurzaamheid zijn de mode items te zien in Dutch Designers Show van de Dutch Substainable Fashion Week in de Hallen te Amsterdam. Dichter bij huis is “Waterzooi” te zien bij de tentoonstelling “Leven met aandacht” in het Stedelijk Museum Zwolle vanaf 11 oktober 2016.

Als vis in het water!

Map Renes zal zich als een ‘vis in het water voelen’ met gelijkgestemden in de Dutch Substainable Fashion Week. Ruim 400 winkels en organisaties maken het gezamenlijke programma voor deze week. Samen aandacht vragen voor bewuste keuzes in mode en leefstijl. Voor meer informatie Dutch Sustainable Fashion Week.